Козацькому роду - нема переводу!

2014-10-14

/Files/images/Фото0163.jpg

14 жовтня православні та греко-католики відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці або, як кажуть в народі, Святої Покрови – головне християнське свято осені.

Найбільшим і найзначущим святом була Покрова для козаків. У цей день на Січі відбувалися вибори нового отамана. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали заступницею і покровителькою православного воїнства.

Тож не дивно, що через століття це свято здобуло в Україні ще й другу назву - Козацька Покрова.

І в свято Покрови Пресвятої Богородиці у приміщенні Перемозького НВК відбувся історико - спортивний захід «Козацькому роду – нема переводу». Свято розпочалося з урочистої частини, в якій ведучі, українка, учениця 8 класу – Роксолана Кирпенко та гетьман, вчитель географії – Володимир Анатолійович Головерда, розповіли учням, батькам, гостям про свято Покрови, про козаків, історію села Перемоги, в минулому Ядлівки. Учні школи розіграли сценку, в якій було розкрито обряд посвяти в козаки. Українські пісні та танці підняли патріотичний дух у юних серцях. На захід завітали гості з подарунками:

v начальник управління освіти, молоді та спорту Баришівської РДА Надія Михайлівна Слухай;

v завідувачка районним методичним кабінетом Оксана Володимирівна Загорулько;

v сільський голова Тетяна Миколаївна Рихлик.

По закінченні урочистої частини гості та команда козачат закладу відвідали у селі Русанів «Броварську Січ», де проходила урочиста посвята у козаки та джури юних патріотів України.

А в той час у школі проходив спортивний квест «Козацький гарт», де учні демонстрували свою вправність, кмітливість, спритність, силу. В організації проведення змагань та в самих змаганнях активну участь приймали батьки. Родинне свято закінчилося смакуванням козацької каші.

Кiлькiсть переглядiв: 210

Коментарi